SysKomm - Hogyan szerezz több követőt az instán ? 6. rész

Hogyan szerezz több követőt az instán ? 6. rész

Instagram Insights

 

Az Insights az Instagram natív statisztikakövető, elemző (analytics) funkciója, és csak az Instagram mobilalkalmazáson keresztül érhető el. Segítségével többet tudhatunk meg látogatóinkról, arról, hogy milyen tartalommal foglalkoznak a legtöbbet, és elemezhetjük, hogy egyes bejegyzéseink hogyan és miért teljesítenek jobban, mint mások. 

Az adatok segítenek megérteni a közönséget. Megmondják, hogy a látogatók hogyan csinálják a dolgokat, mit preferálnak, és kik ők. Biztos, hogy csak úgy, zsigerből is hozhatunk üzleti döntéseket, de sokkal valószínűbb, hogy eltaláljuk a célt, ha hideg, kemény tényekkel tudjuk alátámasztani a feltételezéseinket.

Az adatok és az elemzések segítségével mérhetjük a különböző csatornákon végzett marketingtevékenységek hatását, hogy megtudjuk, van-e valami, amit másképp kell tennünk, például más közönséget megcélozni, hogy milyen napszakban tegyük közzé a tartalmainkat, vagy kísérletezzünk-e egy új tartalomformátummal. 

A közösségi média semmiben sem különbözik a marketing más változataitól abban az értelemben, hogy mérhető és javítható. Ez az oka annak, hogy az Instagram Insights segítségével hatékonyabb Instagram-stratégiát hozhatunk létre. 

Az Instagram Insights használatához üzleti vagy alkotói profillal kell rendelkeznünk. Nem árt tudni, hogy a két fiók közt csak minimális eltérés van. Ha az Insight analitikáit szeretnénk használni, akkor először egy Facebook üzleti oldalt kell létrehozni.

 

Az Instagram Insights a legkönnyebben érthető statisztikák közé tartozik, mivel az összes szám rövid magyarázatot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy pontosan mit is jelentenek. Így még akkor is, ha korábban soha nem néztünk át semmiféle teljesítménystatisztikát, azonnal érthetőek és javíthatóak az eredmények. A mérőszámok részletesebb meghatározását az Instagram súgóoldalán olvashatjuk el.

Ha az Instagram alkalmazásban megérintjük az Insights lapot, belépünk a statisztikai oldalra és első pillantásra sokféle mutatót fogunk látni. A Professzionális irányítópult területen először egy rövid, összefoglalt változat látható, és az egyes fejlécekre koppintva találhatunk további részleteket.

 

Az Instagram Insights főbb kategóriái:

 

  • Legutóbbi kiemelések. Közvetlenül az oldal tetején az Instagram tájékoztat minden jelentős teljesítménynövekedésről az elmúlt 7 nap során, és összehasonlítja az előző időszak adataival. Például: „Az elmúlt 7 napban 134%-kal több tartalmi interakciót ért el.”
  • Áttekintés. Ez a szakasz három fontos mutatót tartalmaz: Elért fiókok, Tartalmi interakciók és Összes követők. A főoldalon láthatjuk az egyes mutatók teljes számát a címük felett, valamint azt a százalékos arányt, amennyivel növekedett vagy csökkent az elmúlt 7 nap során. Ezután megérinthetjük őket további információkért.
  • Megosztott tartalom. Itt láthatjuk az összes bejegyzést, amelyet az elmúlt 7 napban megosztottunk az Instagram hírfolyamában, a Storiesban és az IGTV-n (Instagram TV) keresztül.
  • Az Áttekintés részben olyan információkat találhatunk, hogy hányan látták és léptek kapcsolatba a bejegyzéseinkkel, milyen műveleteket hajtottak végre az oldalon, és összesen hány követőnk van, beleértve a szám esetleges ingadozásait is.

 

 

Az elért fiókok segítségével megnézhetjük, hogy mennyire teljesített a tartalmunk, hiszen elérés szerint rendezi el a legjobban teljesítő bejegyzéseket, történeteket és videókat. A legfontosabb, hogy ellenőrizhetjük, hogy hány ember:

 

  • Látta a tartalmunkat az Instagramon.
  • Látogatta meg a profilunkat, vagy kattintott a webhelyünk linkjére.
  • Hányan koppintottak a profilunkon lévő cselekvésre ösztönző gombra

 

Miért olyan fontos Instagram-mutató az elérés?

Az „elérés” arra utal, hogy hány egyedi fiók látta a tartalmunkat az Instagramon, függetlenül attól, hogy hányszor nézik meg vagy, hogy interakcióba lépnek-e vele. Az elérés nem tévesztendő össze a „megjelenítésekkel”, amelyek arra utalnak, hogy egy tartalom hányszor került megjelenítésre.

Ha például a látogató kétszer görgeti végig ugyanazt a bejegyzést a hírfolyamban, az Instagram ezt két különböző megjelenítésnek veszi, de csak egy elérésnek számolja.

 

A Tartalmi interakciók adata részletesebben megmutatja, hogyan léptek kapcsolatba az emberek a bejegyzéseinkkel, történeteinkkel és videóinkkal. Megtekinthetjük például az egyes bejegyzésekre vonatkozó tetszésnyilvánításokat, megjegyzéseket, megosztásokat, mentéseket és válaszokat. Ez a mutató hasznos annak megismeréséhez, hogy az emberek hogyan reagálnak a bejegyzéseinkre, és mely tartalomtípusokat kedvelik a legjobban.

 

A Total Followers többet kínál, mint gondolnánk. Megmutatja, hány követőnk van, és hogy az elmúlt 7 napban szereztünk-e vagy veszítettünk követőket. De más hasznos információkat is ad, például földrajzi elhelyezkedésükről és korosztályukról, valamint arról, hogy mikor a legaktívabbak az Instagramon.

Ennek a mutatónak a bejelölése segíthet eldönteni, hogy mikor a legjobb az instán bármit is közzétenni, vagy érdemes-e a nap egy másik szakaszában posztolni, hogy több interakciót érjünk el.

Ezek az adatok akkor is nagyon hasznosak, ha az általános tevékenységet szeretnénk nyomon követni. Például, hogy megtudjuk, hogy mennyire volt sikeres a legutóbbi versenyünk az oldal népszerűsítéséért.

 

Egy adott bejegyzéshez, történethez vagy videóhoz tartozó statisztikák megnézéséhez nyissuk meg a bejegyzést, és koppintsunk a Statisztika megtekintése elemre. Ez a rész Interakciók, Felfedezés és Promóció részekre oszlik.

 

Interakciók

Az Interakciók lapon megnézhetjük, hogy hány kedvelést, megjegyzést és mentést ért el a tartalmunk. A mentések különösen szemléletesek, mert azt jelzik, hogy egy követőt annyira érdekel a tartalmunk, hogy később vissza akar térni rá, vagy meg szeretné osztani egy barátjával. Ha nyomon követjük, hogy hány mentést kap a tartalom az idő múlásával, akkor könnyebben megállapíthatjuk, hogy milyen típusú tartalom érdekli a legjobban közönséget, így több tartalom létrehozására összpontosíthatunk.

 

Felfedezés

A bejegyzés interakciós számai mellett megtalálható a Felfedezés mutató is. Ez megmutatja, hogy hány új fiókot ért el a tartalmunk, és hogyan érte el őket. Például, ha azt vesszük észre, hogy sok új követő talált ránk bizonyos hashtageken keresztül, akkor újra használhatjuk ezeket a hashtag-kombinációkat, hogy több még követőt szerezzünk az instán.

 

Promóció

Ha fizettünk egy tartalom reklámozásáért, a Promóció lapon információkat és statisztikákat találhatunk arról, hogy jól teljesít-e a tartalom.

 


Nyomtatás   E-mail

SysKomm Web Design

Az oldalunkon található fotók, videók és jelölések kizárólag demonstrációs célból jelennek meg, a megjelenő személyek nem feltétlenül tartoznak a cég munkatársai közé.

A megjelenő szövegrészek tájékoztató jellegűek, sem külön, sem együtt nem minősülnek ajánlattételnek.

Lépjen kapcsolatba velünk

SysKomm Hungary Kft 

1064 Budapest. 

Podmanizcky u. 57. 

info@syskomm.hu 

www.syskomm.hu 

Ügyfélfogadás csak egyeztetett időpontban !